Wintertenen

Geschreven door: Nanda van Spijker

Wintertenen is geen ernstige aandoening maar kan wel zeer pijnlijk zijn! De aandoening ontstaat meestal in de herfst en winter, waarbij de kou en met name ook vochtige lucht uitlokt. Het fenomeen kan zich ook voordoen op handen, billen, kuiten, bovenbenen, neus en oren.

Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op je voet en of tenen. Normaliter passen de bloedvaatjes zich aan de omgevingstemperatuur aan. Kou zorgt voor versmalling van de bloedvaten, om de warmte binnen te houden. Bij warmte verwijden bloedvaten om warmteafgifte te bevorderen. In het geval van wintertenen is dat proces verstoord. De diepe grote bloedvaten vernauwen, terwijl de kleinste bloedvaatjes uitzetten. Deze afwijking zorgt voor het ontstaan van de roodblauwe kleur.

Hoe onstaan wintertenen
Het ontstaan van wintertenen is niet bekend, het lijkt erfelijk en vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Mensen die voor hun beroep met koude en vochtige lucht te maken hebben lopen ook meer kans op wintertenen. Strakke schoenen en sokken dragen geeft ook een verhoogde kans en mensen die bèta blokkers gebruiken

Naast de roodblauwe zwelling, geven wintertenen een pijnlijk branderig gevoel en jeuken. Soms ontstaan er zweren, blaren of wondjes en in het ergste geval gaan deze infecteren. Iemand met wintertenen kan het gevoel hebben dat zijn tenen gloeien, terwijl de tenen ijskoud zijn als iemand anders er aan voelt.

Wat is er aan te doen?

Stimuleer de doorbloeding middels wisselbaden. Hou je voeten 3 minuten in warm water en 30 seconden in koud water, eindig met warm water. Bij sommige mensen geeft dit verlichting. Wisselbaden combineren met massages kan ook, ben wel voorzichtig als de huid beschadigd is. Warm de voeten langzaam op. Als je dit te snel doet kan het meer klachten geven. Overleg met de huisarts bij aanhoudende klachten. Lichttherapie wordt soms toegepast voor het winterseizoen, de resultaten kunnen wisselend zijn. Bij aanhoudende klachten kan er vaatverwijdende medicatie toegepast worden, deze mogelijkheid gaat gepaard met bijwerkingen en altijd op voorschrijven van de huisarts. Voorkomen is beter dan genezen! WandelWol antidruk-wol heeft een thermisch effect en lost de klachten tijdelijk op zolang je WandelWol inzet.

Vermijd kou
Draag bij kou warme sokken en schoenen die niet te strak zitten.
Draag schoenen en sokken die voeten droog en warm houden.
Indien medicatie zoals bèta-blokkers de oorzaak kan zijn, bespreek dit dan met de huisarts of er een alternatief voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *