Psoriasis Unguïum

Geschreven door: Nanda van Spijker

Psoriasis unguïum wordt ook wel nagelpsoriasis genoemd. Deze vorm van psoriasis komt veel voor: bij ongeveer 25% tot 50% van de mensen met psoriasis. Nagelpsoriasis kan voorkomen op nagels van zowel de handen als de voeten. Ook wanneer men geen psoriasis heeft kan door trauma psoriasis-nagels ontstaan.

Wat kenmerkt psoriasis unguïum?

Bij psoriasis unguïum zijn de nagels aangetast. Het meest voorkomende verschijnsel is kleine putjes in de nagels. Daarnaast kan de nagel verkleuren waardoor er witte en/of geel-bruine verkleuringen te zien zijn, lijkend op oliedruppels. Dit wordt het olievlekfenomeen genoemd. Er kan schilfering onder de nagel zitten waardoor deze aan het uiteinde loslaat van het nagelbed.

Psoriasis unguium komt voor bij ongeveer 25-50% van de mensen die ook een andere vorm van psoriasis hebben. Het komt relatief vaker voor bij mensen boven de 40 jaar. De nagel lijkt soms op een kalknagel, het verschil met een kalknagel is dat deze vaak een brokkelige structuur heeft. Bij mensen met artritis psoriatica heeft zelfs tot 90% ook afwijkingen aan de nagels.

Het is bij deze vorm van psoriasis belangrijk de aangedane nagels goed schoon te houden, omdat deze nagels gevoeliger zijn voor infecties door gisten of bacteriën. (Bron: Psoriasis.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *