Psoriasis Pustulosa

Geschreven door: Nanda van Spijker

Psoriasis pustulosa wordt ook wel pustuleuze psoriasis, pustulosis palmoplantaris (als het op de handen en de voeten zit) of ziekte van Von Zumbusch (als het op het hele lichaam voorkomt) genoemd. 10% tot 20% van de mensen met psoriasis hebben dit type psoriasis. Bij deze vorm van psoriasis verschijnen pusblaasjes op de huid, doorgaans op de handpalmen of voetzolen. In dit laatste geval wordt er ook wel gesproken over psoriasis pustulosa palmoplantaris, ofwel ‘de ziekte van Andrews en Barber’.

Wat kenmerkt psoriasis pustulosa?

Bij psoriasis pustulosa verschijnen pusblaasjes op de huid en is de huid rood, verdikt en een beetje zacht. De plekken blijven meestal beperkt tot de handpalmen en voetzolen.

Van psoriasis pustulosa is bekend dat er een relatie is met roken. Dan kan het zijn dat iemand met psoriasis vulgaris die rookt, ook de pustulosa variant krijgt. Er kan ook een link zijn met glutenintolerantie en keelontsteking. Deze pustulaire vorm van psoriasis treedt op in aanvallen én kan overgaan in gewone psoriasis, of spontaan verdwijnen. (Bron: www.psoriasis.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *