Ingroeiende teennagel

Geschreven door: Nanda van Spijker

Een ingroeiende teennagel komt meestal voor bij de grote teen, maar ook bij alle andere tenen kan het voorkomen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en geeft aanleiding tot irritatie, pijn of een ontsteking. Of er is een puntje achtergebleven bij het knippen.

Waarom zo’n teennagel ingroeit is niet altijd met zekerheid te zeggen. Eigenlijk zijn er een legio aan oorzaken mogelijk, gezien mijn ervaring vanuit de praktijk.

Meestal ligt het ontstaan van een ingroeiende teennagel bij het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of zelden door het rondknippen van de nagel in de hoekjes.

Wat ook veel voorkomt is dat de zijkant van de teennagel scherp is en in de huid snijdt. Zo ontstaan wondjes in de nagelwal die ontsteken. De pijn lijkt dan op die van een ingroeiende teennagel, maar dat is het dus niet.

Of dat de stand van de teen gedraaid staat en zo tegen de bovenkant van de schoen raakt. Dat geeft dus druk en eeltgroei ontstaat in de nagelwal of zelfs een likdoorn!

Bij een flink onstoken teennagel heeft het de voorkeur om te behandelen na goedkeuring van de huisarts. Opties: UniBrace nagelbeugel en/of Arkadatechniek. Onderzoeken van het probleem en de oorzaak proberen te achterhalen en behandelplan opstellen.

Een ingroeiende teennagel vast voorbereiden op de behandeling is verstandig. Gebruik hiervoor het Arkada TC16 serum. Dit helpt de omgeving elastischer te maken en teatree zorgt voor een vermindering van bacteriegroei. Mesitran soft honinggel  of Mestran Ointment honingzalf helpt effectief bij een ontsteking met vocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *