Letterlijk: rode verkleurde huid – is een niet-besmettelijke huidaandoening veroorzaakt door één van de zogenaamde “commensale” bacteriën van de huid. Een commensale bacterie is een bacterie die onder normale omstandigheden in de menselijke huid leeft zonder dat deze de huid schaadt.
Hoe ontstaat erythrasma ?
De aandoening wordt veroorzaakt doordat de huidbacterie in grote getalen dan normaal aanwezig is. Omdat deze bacterie zich vooral bevindt in de lichaamsplooien, ontstaan juist daar de huidafwijkingen. Onder bepaalde omstandigheden bijv. warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij verlaagde weerstand blijken deze bacteriën zich te kunnen vermeerderen en een huid infectie te veroorzaken.
Hoe ziet erythrasma eruit ?
Scherp begrensde roodbruine, fijn schilferende plekken, die soms een geringe jeuk geven. De afwijkingen bevinden zich voornamelijk in de liezen, oksels, in de bilspleet, tussen de tenen en onder de borsten. Erythrasma komt vaak samen voor met een aantal andere huidaandoeningen waarbij deze bacterie ook in grote mate in de afwijkende huiddelen wordt gevonden, met name “trichomycosis axillaris” (zeer sterk riekende oksels), “pitted keratolysis” (gatenkaas, zweetvoeten met putjes) en “hyperhydrosis palmoplantaris” (zweetvoeten en -handen).
Hoe wordt de diagnose van erythrasma gesteld ?
De diagnose wordt gesteld op grond van het typisch klinisch beeld én het onderzoek met de Woods lamp. Door het beschijnen van de vlekken in een donkere kamer met behulp van een Woods’ lamp kan men de bacteriën zichtbaar maken doordat ze dan koraalrood oplichten. Dit is een belangrijk onderzoek, omdat de afwijking bij daglicht sterk kan lijken op een gewone schimmel infectie. Vaak is er wel een schimmelinfectie bij betrokken. (Bron: Huidziekten.nl)