Voetschimmel

Geschreven door: Nanda van Spijker

Jeuk tussen de tenen, witte schilfers, rode vlekken en/of kloofjes? Dan heb je vermoedelijk voetschimmel (wordt ook zwemmerseczeem genoemd, maar is geen eczeem). Kan zich uitbreiden tot een voetschimmel over de hele voet. Bij geen behandeling kan ook schimmelnagels ontstaan. Vervelende aandoening, maar goed te behandelen.

Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt en is een schimmelinfectie. Meestal manifesteert het zich op plekken waar de huid beschadigd is, die vochtig zijn en niet goed geventileerd kunnen worden. De ruimte tussen de tenen (en dan vaak tussen de kleine en aanliggende tenen) is een veel voorkomende plaats waar voetschimmel zich kan manifesteren. Circa 10 procent (10%) van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van deze huidaandoening. Voetschimmel wordt ook wel ‘Zwemmerseczeem’ of ‘Tinea pedis’ genoemd.

Zwemmerseczeem

Beruchte plaatsen waar je geïnfecteerd kan worden zijn zwembaden, sauna’s, doucheruimtes en kleedkamers. Daarom wordt deze huidaandoening ook vaak zwemmerseczeem genoemd. Maar ook te veel wassen met zeep, transpiratie en slecht ventilerende schoenen, hormoonschommelingen, verminderde weerstand kunnen hier een oorzaak van zijn.

Behandelen

Gebruik 2 keer per dag een antischimmelcrème en behandel de schoenen met een schoenspray om herbesmetting te voorkomen. Ook is het verstandig om thuis en in openbare gelegenheden slippers te dragen. Gebruik van zeep is af te raden in verband met het aantasten van de zuurgraad van de huid wat de weerstand van de huid verlaagd, waardoor schimmel en bacteriën grotere kans krijgen om schade aan te richten (bijvoorbeeld wondroos). Na 2 tot 4 weken moet u verbetering zien.

Producten zijn te koop via de praktijk of via Blije VoetenWinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *