Vergoedingen Diabetes aangaande voetzorgbehandelingen

Bent u diabetes-patient? Met een bezoek aan de podotherapeut (Innofeet, Kemerink, Podotherapiepraktijk Zwolle of Wender) wordt een behandelplan opgesteld. De podotherapeut stelt de simms-classificatie met zorgprofiel vast, en vanwaaruit wordt bepaald of u de behandeling zelf moet bekostigen of dat u deze deels vergoedt krijgt vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering.
De aanvullende behandelingskosten dient u zelf te bij te betalen en bedraagt 10 euro per pedicurebehandeling.
Ook reumatische voeten worden door mijn erkenning vergoedt, check wel uw verzekeringspolis. De oudere voeten, spastische voeten, oncologische voeten en verwaarloosde voeten kunnen ook in mijn pedicurepraktijk terecht. Vraag uw huisarts om een doorverwijzing en check voor vergoedingen uw verzekeringspolis.
Mijn praktijk is aangesloten bij de branche-organisatie Provoet en mijn diploma’s zijn ondergebracht bij ProCert-Kwaliteitsregister Pedicures.

Diabetische voet

Van alle diabetische patiënten heeft 10% complicaties aan hun voeten als gevolg van de aandoening, te denken valt aan verminderd gevoel, vaak koude voeten, droge voeten waardoor er eerder kloofjes ontstaan, moeilijk genezende wondjes, verkleuringen aan tenen en/of voeten en temperatuursverschil. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen of bij contra-indicatie door te verwijzen.

Wat kunt u thuis zelf doen of laten doen door een huisgenoot?

Als u nieuwe schoenen nodig heeft, koop deze dan het liefst in de middag. De voeten zijn dan enigszins opgezet waardoor de pasvorm beter is.

Als u neuropathie (verminderd gevoel in de voeten) heeft, kan het handig zijn om een omtrek van de voet op karton mee te nemen als u nieuwe schoenen gaat kopen. De omtrek dient goed in de schoen te passen. Als de omtrek niet past, dan is de schoen niet geschikt voor de voet.

Bekijk dagelijks uw voeten, eventueel met een spiegel. Let hierbij op huidletsels en verkleuringen.

Draag bij voorkeur katoenen sokken zonder naad.

Niet op blote voeten lopen.

Loop niet te lang achter elkaar, dit voorkomt huidbeschadigingen/blaren.

Controleer de schoen op oneffenheden voordat u hem aan doet, b.v. op steentjes.

Droog uw voeten na het douchen goed af! Zwemmersexceem kan ook wondjes veroorzaken. Incrèmen met een crème die geschikt is voor diabetici.

Gebruik in bed nooit een kruik bij gevoelloosheid. Dit geeft kans op verbrandingsblaren.

Verwijder zelf geen likdoorns of eelt.

Diabetische voetenzorg

Vergoeding voetzorg bij diabetes
Als u diabetes hebt, dan hebt u soms voetzorg nodig. Uw vergoeding hiervoor is afhankelijk van uw voetproblemen. Het risico op voetproblemen wordt aangegeven met de zogenaamde Simm’s classificatie. Op basis van deze classificatie en een aantal andere factoren, stelt de huisarts, podotherapeut of medisch specialist uw zorgprofiel vast. Dit zorgprofiel bepaalt de zorg die u vergoed krijgt.

Vergoeding voetzorg bij diabetes zorgprofiel 0 en 1
Hebt u diabetes en heeft uw huisarts of podotherapeut vastgesteld dat u in diabetes zorgprofiel 0 of 1 valt? Dan dient u de behandeling zelf te betalen. Of vraag uw zorgverzekeraar, er zijn uitzonderingen.

Vergoeding: basisverzekering
Wanneer u diabetes zorgprofiel 1 hebt, krijgt u elk jaar een voetonderzoek (screening) bij uw huisarts, podotherapeut of medisch specialist. De kosten van dit onderzoek worden vergoed uit de basisverzekering. Pedicure behandeling valt hier (helaas) niet onder.

Vergoeding: basisverzekering
Als u diabetes zorgprofiel 2, 3 of 4 hebt, dan krijgt u jaarlijks een voetonderzoek (screening) bij de huisarts, podotherapeut of medische specialist. Na het voetonderzoek wordt een persoonlijk zorgplan voor u opgesteld. U krijgt alle noodzakelijke zorg uit uw persoonlijk zorgplan vergoed uit uw basisverzekering.

Waar kunt u terecht?
Uw huisarts kan u aangeven of u de zorg uit een ketenzorgprogramma (samenwerking tussen uw huisarts en andere zorgverleners zoals een podotherapeut) vergoed kunt krijgen.

Als u kiest voor een niet-gecontracteerde podotherapeut dan moet deze “kwaliteitsgeregistreerd” zijn in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (N.V.v.P.). Ik ben gecontracteerd bij Innofeet en Podotherapeut Ruud Schreurs Zwolle. Heeft u een andere podotherapeut? Geen probleem, dan wordt er contact opgenomen met de desbetreffende persoon.

Eigen bijdrage

De podotherapeut kan de behandelingen ook laten uitvoeren door een pedicure die als onderaannemer van de podotherapeut werkt. Het tarief tussen de vergoeding vanuit het behandelplan van de podtherapeut en de medisch pedicure kan verschillen. Dit verschil dient te worden bijbetaald wanneer u ervoor kiest om de niet-medische aanvullende behandeling te laten uitvoeren. Dit houdt in alles wat niet in het behandelplan staat. Kiest u liever alleen voor het behandelplan? Dan kan het ook betekenen dat bepaalde handelingen niet uitgevoerd wordt maar alleen datgene wat er op het behandelplan staat. U bent hierin vrij om te beslissen.

Reumatische voet

Voor mensen met reumatische klachten is het noodzakelijk om een pedicure te bezoeken die kennis heeft van deze aandoening en de gevolgen hiervan. Door mijn specialisatie geef ik goede adviezen over de te gebruiken materialen, hulpmiddelen en drukverlichting bij o.a. knobbels (noduli) onder of op de voet. Meest voorkomende klachten:

 • Mensen hebben pijn bij het staan en lopen
 • Standsveranderingen van de tenen/ gehele voet
 • Breder worden van de voorvoet, ontstaan van drukplekken op de voet
 • Ontstaan van oedeem in voorvoet, enkel of hele voet

Bovenstaande kan bewegingsproblemen tot gevolg hebben. Door het gebruik van medicijnen en doordat de tenen vaak te weinig ruimte in de schoen hebben kunnen er ook nagelproblemen ontstaan, zoals bv schimmelnagel, ingroeiende nagels, ontstoken nagelwal of windswept deformatie (alle tenen dezelfde kant ‘opgewaaid’). Denk aan de afspraak met de pedicure! Ook maak ik multiform voetzooltjes op maat voor het tegen gaan van het schuiven in de schoen, die schokabsorberend zijn en warmte bieden

Afspraak plannen

Webagenda

Inplannen

Online Shop

Blije VoetenWinkel

Webwinkel

Wat kunt u zelf doen?

Dagelijkse oefeningen om de gewrichten soepel te houden

Dagelijks voeten wassen met handwarm water, niet te lang om verweking van de huid te voorkomen. Droog uw voeten zorgvuldig af, ook tussen de tenen.

Crème elke dag uw voeten in, niet tussen de tenen om verweking van de huid te voorkomen.

Doe elke dag schone sokken aan. Let u erop dat er geen naden in de sokken zitten, deze kunnen bij vervormingen van de voet weer extra pijnklachten geven. Draai eventueel de naad naar buiten.

Schoenen te kopen met een juiste lengte en breedtemaat. Een goede, passende schoen hoeft niet te worden ‘ingelopen’. Twijfelt u over een schoen? Koop hem dan niet!Koop uw schoenen bij voorkeur in de middag, voeten worden in de loop van de dag door vasthoudend vocht dikker – zodat u zeker weet dat de schoen ook echt past.

Draag geen instappers, liever schoenen met veter of klittenband sluiting. Deze geven betere steun aan uw voeten.

Loop niet op blote voeten, als u vervormingen aan uw voeten heeft, kunnen deze weer extra druk en wrijving veroorzaken waardoor u sneller kans heeft op meer eeltvorming, wondjes en pijn.

Laat uw voeten verzorgen door pedicure Nanda van Spijker.

Reumatische voetenzorg

Artritis Psoriatica

Oorzaak van Artritis Psoriatica

De oorzaak van Artitis Psoriatica is een overreactie van het afweersysteem. De klachten die daarbij vaak voorkomen zijn huid- en/of nagelafwijkingen, zwellingen van gewrichten, pijnklachten en stijfheid van gewrichten. De ziekte kan helaas niet worden genezen, terwijl het wel spontaan minder kan worden. Daarnaast kunnen de ontstekingen ook behandeld worden met medicijnen. De ziekte kan gepaard gaan met bijvoorbeeld uitsluitend ontstekingen in vinger- en teengewrichten, zoals bij deze cliënt het geval is.
Nagelpsoriasis
nagelpsoriasis
Meestal komt het voor in combinatie metnagelpsoriasis, wat ontsierende afwijkingen aan de nagels zijn. Nagelpsoriasis is gemakkelijk te verwarren met andere nagelaandoeningen zoals een schimmelinfectie. Maar huid- en nagelpsoriasis is niet besmettelijk en een schimmelinfectie wel. Bij twijfel kan mycologisch onderzoek uitsluitsel geven. Enkele voorbeelden van nagelpsoriasis zijn:
 • Kleine putjes of gaatjes in de nagel.
 • Een nagelverkleuring wat ook wel het ‘olievlekfenomeen’ genoemd, omdat het lijkt alsof er een druppel olie in de nagel is ingedrongen.
 • Dwarse groeven of lijnen in de nagels, ook wel ‘Beau-lijnen’ genoemd. Dit zijn diepgegroefde lijnen die horizontaal van de ene kant naar de andere kant over de nagelplaat lopen.
 • Soms wordt de nagel witachtig en mat, broos of schilferig.
 • De huid onder de nagel kan verdikken.
 • Loslaten van de nagel. In ernstige gevallen kan de nagel er na verloop van tijd zelfs afvallen. Dit gaat dan meestal geleidelijk en pijnloos.
 • Vanwege beschadigingen kan de nagel gevoeliger zijn voor infecties.
 • De nagelplaat kan afbrokkelen.
 • Splinterbloedingen onder de nagel.
Psoriasisnagels hebben een verhoogde kans op een infectie en moeten daarom goed beschermd worden. Als de nagel losraakt van het nagelbed, zoals je op de foto kunt zien, dan kunnen er in de vrijgekomen ruimte bacteriën en gisten gaan nestelen die infecties veroorzaken.
(Bron: de pedicure-tip)

Verwaarloosde voet

Onder een verwaarloosde voet moet worden gedacht aan voeten waar lange tijd geen zorg aan is besteedt. Lange dikke (mycose) nagels, dikke eeltlokaties, diepe likdoorns etc. Dit kost uw medisch pedicure veel tijd en aandacht en daarom wordt hier een extra tarief voor berekent. Een herhalingsafspraak wordt dan ook geadviseerd waarbij dan het standaardtarief wordt berekend.

Download overzicht Wel/Niet doen bij risicovoeten