Vet speelt ook rol in functieverlies bij diabetes

Geschreven door: Nanda van Spijker

Vet speelt ook rol in functieverlies bij diabetes. Wanneer vet minder plastisch wordt, reageert het slecht op lichamelijke signalen.

Het is bekend dat obesitas ziekten zoals diabetes veroorzaakt, maar het is te simpel om dergelijke aandoeningen toe te schrijven aan louter een overvloed aan vet. Onderzoekers zeggen dat de negatieve gezondheidseffecten van obesitas niet alleen voortkomen uit een teveel aan vet, maar uit de afname van het vermogen om te reageren op veranderingen.

Op basisniveau fungeert vet als een vergaarbak om energie op te slaan, maar bij nader inzien is het een essentiële factor in vitale lichaamsprocessen zoals de immuunrespons, de regulatie van insulinegevoeligheid en handhaving van de lichaamstemperatuur, zeggen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Cell. De samenstelling en werking van vetweefsel verandert als reactie op gewichtsschommelingen en veroudering. .

In het huidige model van dit fenomeen overtreft de snelle groei van vetweefsel de bloedtoevoer, waardoor de vetcellen geen zuurstof meer krijgen en de ophoping van cellen die zich niet langer delen, ontstaat. Dit leidt tot insulineresistentie, ontsteking en celdood, vergezeld van de ongecontroleerde verspilling van lipiden uit deze cellen. ‘De centrale rol van disfunctie van vetweefsel bij ziekte en de ongelooflijke plasticiteit van vetweefsel ondersteunt de belofte van het moduleren van fenotypes van vetweefsel voor therapeutische doeleinden’, schrijven de onderzoekers. ‘

‘Er blijven veel vragen en mogelijkheden voor toekomstige ontdekkingen, die nieuwe inzichten zullen opleveren in de biologie van vetweefsel en hopelijk leiden tot verbeterde therapieën voor ziekten bij de mens.’ zoals diabetes.

Bron: Podopost en die heeft het weer van: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *