Mummies valse tenen blijken oudste tenen ooit!

Geschreven door: Nanda van Spijker

mummies oudste tenen ooit

Bij een opmerkelijke vondst in twee Egyptische graven in 2011, blijkt dat de Oude Egyptenaren hun tijd al ver vooruit waren. Daar heeft University of Manchester onderzoekster, Dr Jacky Finch tenen gevonden die niet zomaar tenen waren,maar de oudste prothese tenen ooit. Op een overtuigende wijze – door replica’s te maken en deze in te zetten bij mensen die een teen misten, is gebleken dat dit kunsttenen waren. Kunsttenen die ook nog eens perfect bleken te werken.

De eerste teen werd 2600 jaar geleden gemaakt van linnen, dierlijk lijm en gips. Men vermoedt dat er alles aan gedaan is om het zo echt mogelijk te laten lijken. De teen had zelfs een inkeping waar een kunstnagel ingelegd kon worden. De tweede teen (gedateerd uit +/- 950 een 710 voor Christus) werd gevonden in het graf van een priesterdochter. Vermoedelijk had het meisje diabetes en verloor ze door complicaties hiervan haar teen.

Haar prothese bestond uit drie delen hout en leer. Zelfs de flexibiliteit van de gewrichten is nagebootst en met riempjes werd alles op zijn plek gehouden. Zo lijkt het alsof de tenen dienst deden als prothese, maar dat is dus niet het geval. Bij het overlijden stuurden de Egyptenaren hun geliefden zo compleet mogelijk naar het hiernamaals.

Toch vermoedde de onderzoekster dat de tenen wel degelijk dienstdeden als prothese. Om dat te bewijzen maakte ze enkele tenen na en werden bij vrijwilligers die aan de rechtervoet een teen misten de prothese aangebracht; aangepast aan de voet van de persoon natuurlijk.

Bij het proefwandelen en -lopen bestudeerden wetenschappers de gang van lopen en het bewegen van de gewrichten. En men bleek verbaasd. De proefpersonen bleken verbazingwekkend goed te kunnen lopen op deze ‘oude’ protheses en wikkelen de voet ook nauwkeurig af. Wat opviel was dat de tenen van hout comfortabeler zaten, maar de linnen tenen bleken mobieler. Conclusie: de tenen zijn dus echte protheses! En de oudste tenen die ooit gevonden zijn.

Bron: scientias.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *