Korfbal en je voeten

Geschreven door: Nanda van Spijker

Zorg hebben voor je sportvoeten, heb jij daar al eens over nagedacht? Omdat ik sponsor ben van onze Korfbalvereniging D’ommerdieck in Nieuwleusen kwam het tijdens een behandeling ter sprake wat de pedicure nu met sportvoeten van doen heeft.

Gelukkig merk ik steeds meer dat men in de gaten krijgt dat de pedicure niet alleen voor de oudere of diabetesvoet is. Dat was een aanname die inmiddels aan het veranderen is. In mijn praktijk krijg ik voeten van diverse pluimage; naast de oudere voet en diabetesvoeten, ook werkvoeten, damesvoeten, herenvoeten – en ook pubervoeten! Maar sportvoeten zie ik nog weinig en ik vermoed dat deze te weinig zorg krijgen. Terwijl het bewezen is dat voetzorg de prestaties van je sport verhogen.

Sportblessures bij korfbal
Wat zijn de meest voorkomende blessures bij het korfballen? Het korfbalseizoen bestaat uit twee delen; indoor en outdoor. De verandering van ondergrond kan bij sommige spelers leiden tot klachten of zelfs blessures. Want voeten hebben het zwaar te verduren tijdens de afzet en het landen tijdens het sporten. korfbalblessures ontstaan veelal aan de enkels. Eén op de drie korfballers ervaren dit. Grote kans dat tijdens de wedstrijd of training daar kans op is.

Meestal is verkeerd landen, het sprinten, verdraaien of contact met een medespeler de oorzaak van de enkelblessures Ook de overgang van de ondergrond van indoor naar outdoor en vice versa kan daar van invloed op zijn. Houd ook rekening met de rol van sporter op het veld. Ben je in de positie van aanvaller, dan zijn er andere krachten aan het werk dan die van je medespeler.

VNL-enkelapp-handleiding voor enkelversterkende oefeningen!

Tel daarbij zwakke enkels en verkeerde schoenen bij op en je maakt kans op een blessure. Laat je daarom ook goed informeren bij het uitkiezen van de juiste sportschoenen. Korfbalschoenen met een hoog oplopende schacht zijn het meest geschikt voor het uitoefenen van deze sport. En houd daarbij ook rekening met de ondergrond. Bij indoor zijn weer andere schoenen geschikter dan bij outdoor. Een hardere ondergrond vraagt om zolen met schokabsorptie. Terwijl op het veld juist meer aandacht voor de enkels mag zijn vanwege de hoge kans op verzwikkingen.

Korfbalblessures op een rijtje:

Het komt er op neer dat je goed moet trainen wil je het korfballen veilig uitvoeren. Er wordt namelijk veel gevraagd van de beweeglijkheid en stabiliteit van je gewrichten en zo ook aan die van de voeten. Ze raken vaak de grond en je moet oog houden voor je medespelers. Anticiperen op de bewegingen van de tegenstander en medespelers. En daar heb je een getraind lijf voor nodig. En met een getraind lijf en sterke voeten loop je veel minder kans op blessures en presteer je zelfs beter!

Uiteindelijk moet je het hebben van je voeten, want die doen het meeste werk!

Top 10 sportverzorging voor je voeten:

  1. WandelWol antidruk-wol voor het drukvrij leggen van pijnlijke plekken aan de voet
  2. Credo Smartcutter voor het verwijderen van eelt
  3. Professionele nagelkniptang voor het correct knippen van de teennagels
  4. HFL Roselan Balm voor de droge voethuid
  5. Arkada excavator small voor het gronig reinigen van de nagelwal
  6. HFL Solutionspray voor het behandelen en preveetief tegengaan van schimmelnagels
  7. Oil’n More Extra Formule bij zwemmerseczeem of ter preventie
  8. Peclavus eeltbalsem voor het verminderen en verzachten van eeltgroei
  9. Peclavus zilver creme met antibacteriele werking voor de gevoelige voethuid
  10. Peclavus voetdeo creme met salie – heerlijke creme tegen voetengeur en werkt doeltreffend bij zwemmerseczeem

Tekst geschreven op basis van ervaringen uit  pedicurepraktijk Vechtdal VoetenZorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *