Ingroeiende teennagel? Naar de pedicure!

Geschreven door: Nanda van Spijker

Ingroeiende teennagels, waar ga je dan naartoe? Dat is niet voor iedereen duidelijk bleek in de praktijk. Client had een afspraak staan en was al een beetje laat, wanneer dat het geval is bel ik soms op – vooral wanneer men anders punctueel is. Je weet immers maar nooit wat de reden van een vertraging kan zijn. Mijn belletje kwam op het juiste moment, vertelde de laatkomer. Want hij kon niet komen op de afspraak in verband met een afspraak bij de huisarts.

Dat kan gebeuren, sommige afspraken zijn urgenter. Maar toen werd verteld dat er pijnklachten waren aan de teen. En dat deze zodanig waren dat een afspraak bij de dokter gemaakt was. Ik was even perplex. Last van een zere teen? Waarom naar de huisarts en de pedicure-afspraak laten schieten? Dit soort voetklachten horen ook tot mijn werkzaamheden. De client had daar nooit over nagedacht.

Even dacht ik dat ik wellicht mijn beroep niet helemaal duidelijk had bij de mens. Bij de man was het inmiddels al flink ontstoken en daarmee ook beter af. Toch zie ik dan liever een antibiotica crème om de ontsteking in te dammen en dan naar de pedicure voor een behandeling om de teennagel en pijnlijk leed door de verdoving te beperken…

Dan was er in diezelfde week een telefoontje van een vakantieganger uit het Zuiden des Lands. Ze stond op punt van vakantie richting het Vechtdal, maar kreeg enorm last van haar teen. Pedicures uit haar omgeving zaten overvol. Dus probeerde ze pedicures in de omgeving van de camping. Maar ook die waren vol.

Ondanks mijn volle agenda wist ik toch een plekje voor haar te creëren in verband met de ingroeiende nagel en de huisarts die haar ondersteunde met antibiotica zalf. Unibrace beugel geplaatst en het Arkada serum voorgesteld voor verbetering van de elasticiteit van de nagel. Twee dagen later kreeg ik een appje dat ze pijnvrij was en op mijn advies een afspraak had staan bij de Unibrace-pedicure in haar omgeving voor een verder vervolg en begeleiding.

Het was die week wel raak, want toen kwam de puber met een getraumatiseerde grote teen. De jongen had weinig geluk gehad. Pech met de ingreep en toen nog eens een vreselijke nare ontsteking van de verdoving waarbij de chirurg later necrose-weefsel moest verwijderen. Als je bekend bent met de pijnlijke spuiten van een plaatselijke verdoving, dan weet je ook wat deze jongeman meerdere keren heeft doorstaan.

Dus toen hij bij mij kwam was de inmiddels herstellende teen al bezig om opnieuw in te groeien, maar dan aan de vrije nagelrand. Nadat de moeder overleg had met het ziekenhuis kreeg ik groen licht om de teennagel te bevrijden van de scherpe rand die het vlees indook. Ook hier de Unibrace nagelbeugeltechniek toegepast om de nagel te helpen begeleiden over de teentop in combinatie met tape gespannen over. Het resultaat laat zich nog even wachten, maar de pijn was in ieder geval verdwenen.

Dit – en eerdere andere ingroeiende-gevallen – doet mij beseffen dat hier nog heel veel resultaat valt te behalen. Dat de stap naar de huisarts soms weleens te snel wordt genomen, vaak omdat men niet weet dat de voetzorg hier ook veel mee kan. Met behoud van de teennagel. In mijn praktijk hanteer ik hiervoor de UniBrace Nagelbeugel waarbij het probleem aangepakt wordt. Of met de Arkada-techniek kan het herstelproces worden versneld met één behandeling (uitzonderingen daargelaten).

Vanaf oktober 2022 wil ik dan ook tijd vrijmaken voor de tenen die met ingroei rondlopen of inmiddels hieraan geholpen zijn zonder het gewenste resultaat. Ik heb bijvang van professionele Arkada-specialisten die ik als kennis- en vergaarbak mag gebruiken. Inmiddels heb ik al veel wijsheid vergaard, maar het blijft wel noodzakelijk om te sparren met collega’s om zo verschillende zienswijzen en oplossingen samen te brengen tot de juiste aanpak op maat.

Tekst geschreven op basis van ervaringen uit  pedicurepraktijk Vechtdal VoetenZorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *