Het Effect van Weinig Zonlicht op de Voeten in de Winter en Wat Je Eraan Kunt Doen

Geschreven door: Nanda van Spijker

De winter brengt niet alleen kou en feestdagen met zich mee, maar ook een tekort aan zonlicht. Terwijl we ons inpakken in warme kleding en onze huid beschermen tegen de kou, wordt de voethuid vaak over het hoofd gezien. Weinig zonlicht kan een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid van de voethuid, en het is essentieel om hier aandacht aan te besteden.

Het Verband tussen Zonlicht en Gezonde Huid

Zonlicht is een natuurlijke bron van vitamine D, een cruciale voedingsstof voor een gezonde huid. Vitamine D speelt een rol bij het bevorderen van celgroei, het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de algehele huidgezondheid. In de winter, wanneer de dagen korter zijn en de blootstelling aan zonlicht beperkt is, kan de voethuid gevoelig worden voor uitdroging, schilfering en zelfs barstjes.

Effecten van Weinig Zonlicht op de Voethuid:

  1. Droogheid: Gebrek aan zonlicht kan leiden tot verminderde talgproductie, wat resulteert in een drogere huid op de voeten.
  2. Jeuk en Irritatie: De verminderde productie van vitamine D kan de gevoeligheid van de huid vergroten, wat kan leiden tot jeuk en irritatie.
  3. Barstjes en Kloven: Een tekort aan vitamine D kan de elasticiteit van de huid verminderen, waardoor deze vatbaarder wordt voor barstjes en kloven.

Wat Kun Je Doen om de Voethuid te Beschermen:

  1. Suppletie met Vitamine D: Overweeg het nemen van vitamine D-supplementen, vooral als je blootstelling aan zonlicht beperkt is. Raadpleeg echter altijd een arts voordat je begint met het nemen van supplementen.
  2. Hydratatie: Houd je voeten goed gehydrateerd door dagelijks een vochtinbrengende crème of zalf aan te brengen. Catharos ureum creme, Peclavus Diabetische voetcreme of de Peclavus Diabetische voetcreme met zilver en Arkada vette zalf zijn aanraders in deze schrale dagen. De voethuid verzorgen met collageen ondersteunt de huid extra in zijn behoud tot elasticiteit.
  3. Warmwaterbaden: Verwen je voeten met warmwaterbaden om de bloedsomloop te bevorderen en de huid te hydrateren. En met het toevoegen van Magnesium, geef je jezelf ook nog eens extra ontspanning.
  4. Exfoliatie: Regelmatige exfoliatie – verwijderen van dode huidcellen – bevordert een gezondere huid. Gebruik een milde scrub voor de voeten. Bijvoorbeeld de scrub van Arkada met o.a. collageen. Of verwijder veilig het eelt met een voetrasp en maak deze glad met een vijl.
  5. Beschermende Sokken: Draag warme sokken om je voeten te beschermen tegen kou en uitdroging, vooral ‘s nachts. Of gebruik bij wintertenen Medilana antidruk-wol om warmteverlies in de schoen tegen te gaan.
  6. Zonlicht Opsnuiven: Wanneer de zon schijnt, neem dan de kans om je voeten aan natuurlijk zonlicht bloot te stellen. Doe dit wel met mate om overmatige blootstelling te voorkomen. En smeer deze in wanneer de zon scherper wordt.

In de winter verdienen onze voeten extra zorg en aandacht. Door bewust te zijn van het effect van weinig zonlicht en proactief te handelen, kun je genieten van gezonde, soepele voeten, zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *