Blog: Collageen – wat doet dat eigenlijk?

Geschreven door: Nanda van Spijker

Blog: viscollageen wat is dat eigenlijk?

Tegenwoordig lees je het steeds meer: collageen. In deze blog hoop ik je meer te kunnen vertellen over collageen. Wat is het en wat doet het? Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit ons lichaam. Het geeft elasticiteit en structuur aan haar, (teen)nagels, botten, spieren en gewrichten. Het zorgt daarnaast ook voor stevigheid en elasticiteit van de huid en bindweefsel in je lichaam; zoals het darmstelsel.

Collageenvezels in de opperhuid (dermis) beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Echter verlies je vanaf je twintigste jaar ongeveer 1% collageen per jaar. Dat gebeurt dus ook bij je (teen)nagels. Daardoor gaan deze mettertijd droger aanvoelen en kan het zijn dat de nagelplaat brokkeliger wordt en kan loslaten van het nagelbed. Zo is er ook meer kans op nagelplaataandoeningen zoals schimmel- of bacteriën.

Het is dus voor je lijf zeer belangrijk om je collageen op niveau te houden. Collageen kan je aanvullen vanuit je voeding. Denk hierbij aan een voedseldieet met goede proteïnen en oliën, vezels, vetzuren, fruit en groenten. Witvlees, quinoa, zalm, bonen, linzen, noten, bladgroenten, bessen en citrusfruit zijn collageen-bommetjes.

Wat betreft de werking is er weinig verschil tussen rundercollageen of viscollageen. Beiden bestaan ze uit collageen-peptiden. Viscollageen heeft vergeleken met rundercollageen een iets andere samenstelling qua aminozuren. De structuur van viscollageen is vergelijkbaar met die van de menselijke huid en lijkt daarom beter van toepassing.

Op zijn beurt bepaalt het zuivere collageen de conditie van de huid en nagels, en heeft het regenererende en nutritionele eigenschappen. Wat een optie is om naast het gebruik van het Arkada serum ook Zechsal OptiMSM te gebruiken. De zwavel in Zechsal OptiMSM is een belangrijk onderdeel van collageen dat de huidstructuur ondersteunt. Zechsal OptiMSM maakt de huid elastischer en de beschermlaag van de huid steviger. Zwavel is ook een bouwsteen van keratine, het belangrijkste bestandsdeel van de nagels.

In deze blog ga ik verder in op het gebruik van collageen bij teennagelproblemen of ter onderhoud hieraan. De producten van Arkada; zoals het TC16 serum, Arkada herstellende crème en PodoBaby bevatten naast andere ingrediënten ook viscollageen. Het Arkada-serum TC16 bevat zelfs 16% viscollageen. Het viscollageen in de Arkada-producten zijn in staat om in de huid door te dringen. Om zo de werking van het serum nog meer verdieping te geven aan herstel van elasticiteit en het genezingsproces te versnellen. Dat is niet bij alle verzorgingsartikelen het geval. De producent van het Arkada TC16 serum garandeert dit zelfs.

Arkada TC16 serum ondersteunt het regeneratie- en reconstructie-proces van de nagelplaat. Naast collageen bevat het serum ook natuurlijke teatree-olie. Teatree heeft antiseptische en antibacteriële eigenschappen, waardoor het ontstekingen vermindert en de groei van schimmel tegengaat.

De producten van Arkada stimuleren cellen om het lichaam zelf collageen aan te laten maken. Het wordt vooral aanbevolen voor de verzorging van de nagelplaat, nagelriemen en het deel waar de nagel gevormd wordt. Regenereert de huid rondom het nagelbed evenals littekens en brandwonden. Het serum wordt ook aanbevolen voor schimmelinfecties aan de (voet)huid, acne, een barstende en/of loslatende nagelplaat, ontsteking van de huid.

Heb je een snijwondje? De wond geneest sneller met dagelijks een druppeltje Arkada serum. Ook andere wondjes doen het goed hiermee. Zelf had ik een snijwond opgelopen en direct nadat de wond gestopt was met bloeden dagelijks behandeld met het Arkada serum en binnen drie dagen was de wond dicht en hersteld.

Tekst geschreven op basis van ervaringen uit  pedicurepraktijk Vechtdal VoetenZorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *