Ouderen die het Nakijken Geven

Geschreven door: Nanda van Spijker

Het is een zonovergoten middag wanneer ik mijn praktijk binnenstap en, zoals elke dag, een warm gevoel van verwachting ervaar. Je weet nooit welke prachtige verhalen en verrassingen je te wachten staan. Maar één ding wordt steeds duidelijker: die zogenaamde ‘saaiheid’ en ‘versletenheid’ die vaak aan ouderen wordt toegedicht, klopt van geen kant. Sterker nog, mijn ervaring met de 70-, 80-, en 90-plussers zou zo uit een avonturenboek kunnen komen.

Neem bijvoorbeeld mevrouw Susenso, een elegante dame van 85. Op het eerste gezicht denk je misschien aan een gezellig middagje thee drinken, maar deze dame heeft haar eigen technologische agenda. Terwijl ik nog bezig ben mijn bankapp onder de knie te krijgen, heeft zij al lang en breed haar eerste smartwatch aangeschaft. Niet zomaar een horloge, maar een gadget waar menig tiener jaloers op zou zijn. Ze houdt haar stappen bij, meet haar hartslag en krijgt zelfs meldingen van haar kleinkinderen via WhatsApp. “Zo kan ik tenminste overal bij zijn,” zegt ze met een knipoog.

En dan heb je meneer Zomaar, een vrolijke negentiger die nog elke week op zijn elektrische fiets naar de koersbal gaat. Niet alleen voor het scoren van de punten, maar ook om met zijn vrienden de laatste roddels te bespreken en te lachen om hun jeugdige avonturen. “Vroeger moesten we het doen met rooksignalen en postduiven,” grapt hij, “maar nu sturen we elkaar kattenfilmpjes via onze smartphones. De tijden veranderen, maar lachen blijft hetzelfde.”

Deze prachtige mensen laten keer op keer zien dat leeftijd slechts een getal is en dat de geest altijd jong kan blijven, mits je er zelf voor openstaat. Ze blijven nieuwsgierig, leergierig en vooral ontzettend humoristisch. Zoals meneer Daarzo, 92 jaar, het zo mooi verwoordt: “De wereld gaat misschien sneller dan ik kan lopen, maar dat betekent niet dat ik niet mee kan komen. Ik gebruik gewoon de technologie om bij te blijven!”

Dus laten we vooral stoppen met het afdoen van ouderen als saai en versleten. Ze zijn springlevend, ontdek ik – vol verrassingen en hun wijsheid is vaak verpakt in een flinke dosis humor. Laten we leren van hun flexibiliteit en openstaan voor verandering, ongeacht onze leeftijd. Want uiteindelijk zijn zij het die ons laten zien dat ouder worden niets te maken heeft met opgeven, maar alles met blijven groeien, lachen en ontdekken.

Dus, de volgende keer dat je een 80-plusser ziet, bedenk dan: achter die vriendelijke glimlach en rustige ogen schuilt misschien wel een moderne avonturier die meer van de wereld begrijpt dan je ooit had kunnen denken. En wie weet, misschien kunnen we nog wat van hen leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *