Kamfer: Wat is het en Wat doet het?

Geschreven door: Nanda van Spijker

Kamfer is een witte, kristallijne substantie die een sterke, karakteristieke geur heeft. Het wordt gewonnen uit de houtsoorten van de kamferboom (Cinnamomum camphora), maar kan ook synthetisch worden geproduceerd. Kamfer is al eeuwenlang bekend om zijn medicinale en therapeutische eigenschappen en wordt in diverse toepassingen gebruikt, variërend van geneesmiddelen tot cosmetica.

Wat Doet Kamfer?

Kamfer heeft meerdere voordelen en toepassingen:

 1. Pijnverlichting: Kamfer werkt als een pijnstiller en wordt vaak gebruikt om spierpijn en gewrichtspijn te verlichten. Het stimuleert de zenuwuiteinden en zorgt voor een gevoel van verkoeling gevolgd door warmte, wat helpt om pijn te verminderen.
 2. Ontstekingsremmend: Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verminderen van zwellingen en roodheid.
 3. Antiseptisch: Kamfer heeft antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het behandelen van huidinfecties en wonden.
 4. Verkoelend Effect: De verkoelende sensatie van kamfer kan helpen bij het verlichten van jeuk en irritatie.
 5. Verbeterde Bloedcirculatie: Kamfer kan de bloedcirculatie verbeteren, wat helpt bij het herstel van spieren na intensieve activiteiten zoals lange afstandswandelingen.

Kamfer Gebruiken voor Voetverzorging

Pure Kamfer Toepassen op de Voet

Bij het gebruik van pure kamfer voor voetverzorging, vooral voor lange afstandswandelaars, is het belangrijk om voorzichtig te zijn vanwege de potentie van de stof. Hier zijn enkele stappen voor een veilige toepassing:

 1. Verdunning: Pure kamfer is zeer sterk en moet worden verdund voordat het op de huid wordt aangebracht. Meng een kleine hoeveelheid kamfer met een draagolie zoals kokosolie of amandelolie.
 2. Testen op Huid: Test de verdunde oplossing eerst op een klein stukje huid om te controleren op eventuele allergische reacties of irritaties.
 3. Aanbrengen: Breng een dunne laag van de verdunde kamfer aan op de voeten, vooral op de plekken die gevoelig zijn voor blaren en spierpijn.
 4. Masseer Lichtjes: Masseer de oplossing zachtjes in de huid om de bloedcirculatie te stimuleren en de absorptie te verbeteren.

Kamfer Toevoegen aan Voetencrème

Kamfer kan ook worden toegevoegd aan een voetencrème voor een gemakkelijke en veilige toepassing. Hier is een eenvoudige manier om dat te doen:

 1. Basiscrème Kiezen: Kies een neutrale voetencrème zonder geurstoffen of andere sterke actieve ingrediënten.
 2. Kamfer Oplossen: Los een kleine hoeveelheid kamfer op in een draagolie (zoals jojoba- of kokosolie) om een geconcentreerde oplossing te maken.
 3. Mengen: Meng de kamferoplossing goed met de voetencrème. Een aanbevolen verhouding is ongeveer 1 deel kamferoplossing op 10 delen crème, maar dit kan worden aangepast naar persoonlijke voorkeur.
 4. Opslag: Bewaar de verrijkte voetencrème in een luchtdichte container om de werkzaamheid te behouden.
 5. Gebruik: Breng de crème dagelijks aan op de voeten, vooral voor en na lange wandelingen, om pijn te verlichten en de huid te verzorgen.

Kamfer en de Wandel Vierdaagse

Met de Nijmeegse Vierdaagse in aantocht, is kamfer een populaire keuze onder lange afstandswandelaars vanwege de volgende redenen:

 • Preventie van Blaren: Door kamfercrème voor de wandeling aan te brengen, kan de kans op blaren verminderd worden door de huid te verstevigen en irritatie te verminderen.
 • Spierherstel: Na een lange dag wandelen helpt kamfercrème om de spieren te ontspannen en sneller te herstellen.
 • Verfrissend Gevoel: Het verkoelende effect van kamfer biedt een verfrissend gevoel na een dag intensieve activiteit.

Conclusie

Kamfer is een veelzijdige substantie die, mits correct gebruikt, veel voordelen kan bieden voor voetverzorging, vooral voor lange afstandswandelaars zoals deelnemers aan de Vierdaagse. Of het nu in pure vorm wordt gebruikt of toegevoegd aan een voetencrème, kamfer kan helpen om pijn te verlichten, de huid te beschermen en het herstel te bevorderen, waardoor wandelaars beter voorbereid zijn op hun uitdagende tocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *