Zwangere voeten

Geschreven door: Nanda van Spijker

In deze blog ga ik het hebben over zwangere voeten. Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap met je voeten en waar hebben je voeten behoefte aan? Want dat ze het zwaar hebben is wel duidelijk met de kostbare vracht die je voeten dragen voor de komende negen maanden.

Wanneer je zwanger bent dan gaat je hele lichaam veranderen en daar komen dus klachten bij vrij. Helaas. Ochtendmisselijkheid, de hormoonspiegel die verandert, je gaat anders lopen, dikke enkels en pijnlijke vermoeide voeten. En zo nog wel meer kwaaltjes die erbij horen. Want het is niets niks wat er gebeurt in je lijf.

Ingroeiende teennagels

In verwachting zijn is een bijzondere periode in je leven, er ontstaat een klein wonder in je buik. En naarmate de zwangerschap vordert zullen je voeten toch iets minder enthousiast raken. Want door invloed van hormonen verslappen spiertjes en bandjes in je voeten en dat kan de stand van de voeten veranderen. Wat bijvoorbeeld ingroeiende teennagels kan veroorzaken. Of je krijgt last van vermoeide voeten door overbelasting van het extra gewicht.

Het gebuik van het Arkada serum TC16 kan uitkomst bieden. Dit serum verzorgt de nagels en brengt flexibiliteit aan door het collageen. Ook beschermt het de teennagels tegen eventuele schimmels en bacteriën vanwege teatree in het serum. PodoBaby is geschikt voor de babyvoetjes vanaf 1 maand, en ook voor de grotere voeten die last hebben van kloven en irritaties.

Raadpleeg dan ook tijdig een pedicure wanneer je gevoelige teennagels ervaart. Door de veranderde voetstand komt er meer druk op de binnenzijde van de voeten en zo ook meer druk op de zijkant van de teennagels van de grote teen. Dat kan klachten geven tot ingroei.

Extra behoefte aan magnesium

Naast voetongemak is er ook een grotere behoefte aan magnesium tijdens en ná de zwangerschap. De magnesiumbehoefte ligt wel 20 tot 40% hoger dan bij een niet-zwanger persoon. Bij het proces van weefselgroei- en ontwikkeling heeft magnesium een belangrijke taak tijdens de zwangerschap, zo ook bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding.


De huid neemt heel makkelijk magnesium op. In de webshop van de Blije VoetenWinkel verkoop ik veel magnesium-producten van Zechsal. Dat zijn producten geproduceerd en gemaakt van de best opneembare vormen van magnesium uit de unieke Zechstein bron in Nederland. Natuurlijk, zuiver, uitermate krachtig en puur – ook zeer geschikt voor de zwangere mens.

Magnesiumgebruik tijdens de zwangerschap

In het onderstaande schema zijn 3 trimesters opgenomen waarin het gebruik van Zechsal magnesium-producten wordt aangeraden tijdens de zwangerschap door Zechsal:

De eerste drie maanden:

De volgende drie maanden:

Tot aan de bevalling:

Alternatief op de Magnesium Drops

In plaats van Zechsal Magnesium Drops kun je ook Zechsal Magnesium Bisgycinaat in poedervorm gebruiken. Gebruik dan 1 tot 1½ theelepel (2 a 3 gram) in een glas met vruchtensap. Echt lekker is het niet, maar door de zure sap goed te doen.

Een ander alternatief is ½ theelepel (1 gram) Zechsal Magnesium Bisglycinaat in de avond te nemen, en ’s ochtends 5 á 10 spraytjes Zechsal Magnesiumolie over beide voeten.

Een heerlijk warm en ontspannen ligbad met een kilo Zechsal Magnesiumkristallen is ook een aanrader tijdens de zwangerschap – of wellicht zelfs tijdens de bevalling wanneer je in bad bevalt! Raadpleeg hierover je verloskundige/gynaecoloog of je arts.

Gebruik en dosering

Het gebruik en dosering van Zechsal magnesium is persoonlijk, volgens de medewerkers van Zechsal kun je niet gauw te veel magnesium binnenkrijgen. De aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op gemiddelden en de aanbevolen hoeveelheden (ADH). 

Luister goed naar je eigen lichaam en pas de doseringen daarop aan. Minder dan aanbevolen is prima. Behoefte aan iets meer mag ook. De ene dag is de andere niet.

Noot van Zechsal: Het gebruik van Zechsal Magnesium is ongevaarlijk. Gebruik het uit voorzorg niet tegelijk met medicatie, laat er een half uur tot een uur tussen zitten. Wees ook voorzichtig als je een heel lage bloeddruk hebt of een zeer trage hartslag. Magnesium werkt bij de meeste mensen bloeddrukverlagend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *