Ureum; wat is dat en waarom zit het in voetencrèmes?

Geschreven door: Nanda van Spijker

In veel voetzorgproducten die de Blije VoetenWinkel aanbiedt komt het ingrediënt ureum voor. Maar wat is ureum en wat doet dit met de voethuid? En waarom is dit een stof die je ook veel ziet in producten voor de diabetische voet? In deze blog ga ik daar dieper op in en leg ik je dit uit.

Wat is ureum

Ureum is een natuurlijke, lichaamseigen stof die geproduceerd wordt door de lever bij de eiwitstofwisseling. Het menselijk lichaam ‘gebruikt’ het voor de vochtregulering in de nieren en het teveel aan ureum wordt uitgescheiden in de urine. 

Het ureum wat in voetencrèmes gebruikt wordt komt niet letterlijk uit je plas. Maar wordt nagemaakt in laboratoriums. Het wordt al sinds 1940 in crèmes toegepast vanwege zijn vochtvasthoudende werking. Ook zorgt ureum ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. En overtollige huidschilfers verdwijnen hierdoor en eelt groeit minder snel aan.

Op de voeten zorgt ureum er dus voor dat de huid weer zacht en soepel aanvoelt.Wat voor iedere voet met een droge huid – maar ook zeker de diabetische voet – goed doet. Want een huid die droog en schilferig is zal sneller beschadigen. Die zijn vatbaar voor kloven, ruwe plekjes en wondjes. 

Dat komt omdat de hoornlaag niet langer in staat is om water vast te houden. Een voetbad is daarom af te raden omdat dit juist vochtafdrijvend werkt in de bovenste laag van de huid. Ook het gebruik van zeep en overmatig douchen laat de huid uitdrogen. Oftewel; fysiologisch uitdrogen. Voor deze huid is het gebruik van verzachtende en vochtvasthoudende crème zeer belangrijk. Om zo vochtverlies tegen te gaan. 

Hielkloven

Het krijgen van hielkloven komt vermoedelijk door een verminderde talgafscheiding en beperkte transpiratievorming. De elasticiteit neemt dan af en dat leidt tot scheuren in de huid. Dan is het belangrijk dat het eelt aan de hielen wordt verwijderd om huidherstel te bevorderen om tot genezing te komen.

Verzorg de hielen dan ook tweemaal daags met een voetzorgproduct dat tenminste 10% ureum bevat. Om zo het waterbindende vermogen van de huid te verbeteren. Zoals met de Catharos ureum 15% of bij een droge tot zeer droge voethuid de Catharos 30%.

Wist je trouwens dat ‘vochtinbrengend’ een term is die eigenlijk niet waar is?

Crèmes kunnen geen vocht inbrengen. Wel kunnen crèmes met bepaalde ingrediënten zoals ureum ervoor zorgen dat het de voethuid beter lukt om vocht bij zich te houden.

De oorsprong

Schimmelinfecties dragen ook bij aan een droge voethuid, net zoals systemische problemen als diabetes en schildklierproblemen. Probeer daarom ook altijd de oorsprong van de droge huid te achterhalen. Meestal ligt het probleem bij een verstoorde stofwisseling van de zweet- en talgklieren.

Het lukt de voethuid dan niet om voldoende lipiden en vocht op te slaan. De huidbarrière raakt dan van slag. Gevolg is dan een voethuid die droog en gespannen aanvoelt. En last heeft van jeuk, eczeem en eeltgroei.

Doorbloedings- en gevoelsstoornissen verhogen het risico op wondjes. Daarom is het van belang om de voeten goed te verzorgen. Voetverzorgende producten met een ureumgehalte van 10% verzachten de jeuk en overmatig eeltgroei. Juist deze voeten hebben nog meer aandacht nodig. Maar ook droge voeten die geen diabetes zijn kunnen deze ureumcrèmes goed gebruiken!

In de Blije VoetenWinkel zijn voetcrèmes te koop met meerder percentages aan ureum gehalte. Lees hieronder welke dat zijn:

Peclavus PODO diabetic 10% ureum

Blije Voeten Eelt- en Klovencreme (percentage niet bekend)

Catharos 15% 100 ml

Catharos 15% 250 ml

Catharos 30% 100ml

HFL Dermoleen crème werkt prima samen met HFL Roselan crème

Producten zonder ureum tegen kloven:

Peclavus PODO Diabetic voetcreme zilver

Peclavus PODO Care klovenstick

• Peclavus PODO Care vettende voetcrème (nu met gratis extra inhoud)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *