Tien voetfeiten en -fabels op een rijtje!

Geschreven door: Nanda van Spijker

tien voetfeiten en -fabels op een rijtje

In de wandelgangen gaan veel fabels en feiten rond wat je voeten betreft. Wat is waar en wat kun je beter vergeten? De Blije VoetenWinkel heeft hier tien voetfeiten en -fabels op een rijtje gezet!

  1. Bacteriën medeverantwoordelijk bij zweetvoeten: Feit of Fabel?

Vers zweet stinkt niet. Wat ouder zweet wel – en dat heeft te maken met het feit dat bacteriën leven op ons lichaam. En die dezelfde bacteriën laten poepjes achter op ons lijf. En die poepjes zorgen dus voor de vieze geur aan je voeten. Die geur kun je bestrijden door de bacteriën te doden met een antiseptisch middel zoals Betadine (povidonjodium) Shampoo. Vaak zie je ook putjes in de voetzolen; dat doen die bacteriën dus ook, die nemen hapjes uit je vel. Verzorg na die tijd je voeten dagelijks met Peclavus PODOmed voetdeo crème met salie.

2. Voeten lijden niet onder zwangerschap: Feit of Fabel?

Fabel! Voeten dragen de mens en wanneer deze dan een extra persoon moet dragen, dan hebben de voeten daar echt wel last van. Onder invloed van hormonen gebeurt er in zeer korte tijd heel veel in het lichaam. Zoals de impact op de spieren en gewrichten – je gaat anders lopen en je draagt meer gewicht bij je. Dat ga je wel merken aan je voeten. Na de zwangerschap kan dat soms wel een maat verschillen! Heb je ook veel vocht vastgehouden, dan kan he zijn dat je schoenen na de zwangerschap niet meer zitten zoals voor die tijd. Een schimmelinfectie tussen de tenen is dan ook niet vreemd omdat je lijf druk is met andere dingen, kan het zijn dat daardoor de weerbaarheid van de huid tijdelijk verandert. Ook de kindervoet kun je alvast trainen om zorg aan de voeten normaal te vinden. Dat kan bijvoorbeeld met Peclavus voor de kindervoet. Dat scheelt later!

  1. Voetproblemen zijn aangeboren: Feit of Fabel?

Dat is een fabel. Veel voetproblemen zijn verworven in het leven. En dat is vaak te wijten aan de schoen. Ten eerste werkt de schoen als een soort van korset – waardoor voetspiertjes en -bandjes stijf en zwak raken. Ze worden niet getraind. En zo zakt de voet in. Maar ook de pasvorm laat vaak te wensen over; zo’n 70% van de voetproblemen komt door slecht zittende of te nauwe, verkeerde schoenen. Een likdoorn of zwemmerseczeem is dan gauw geboren. Een genetische aanleg kan wel een secundaire oorzaak zijn. Zorg er in ieder geval voor dat de schoenen droog zijn, de Shoefresh mini regelt dat in een half uurtje! Dat is een behoud voor je voeten.

  1. Een schimmelnagel is besmettelijk: Feit of Fabel?

Onzin! Want anders hadden we een pandemie gehad. In grote lijnen durf ik te zeggen dat de kans op het krijgen van een schimmelnagel groter is wanneer je daar ontvankelijk voor bent. Maar ook leeftijd, medicijngebruik, stress, vaatproblemen, slechte pasvorm van de schoenen, slechte zorg aan de voeten en andere aandoeningen zoals diabetes, reuma etc hierbij een zware rol in hebben. Het is daarom ook maar beter om je voeten gewoon dagelijks goed te verzorgen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is! De Blije VoetenWinkel heeft een heel breed scala aan antischimmel producten.

  1. Op hoge hakken lopen is slecht voor je: Feit of Fabel?

Tja… ik hoor toch best vaak dat vrouwen zeggen dat de kwaliteit van de voeten zijn afgenomen door het dragen van hakken vroeger. Hamertenen, knobbels aan de zijkant van de voet, likdoorns, scheve tenen. Het blijkt dan ook dat vrouwen vier keer meer voetproblemen ervaren dan mannen. Dus daar kunnen die hoge hakken in feite best aan bijgedragen hebben. Dat het slecht is voor de rug en knieën laat zich raden. Maar ook de mannen ervaren voetproblemen – maar dat komt vaak voort uit het dragen van werkschoenen met stalen neuzen. Dan zijn juist de teennagels van de grote teen die problemen geven. Ook hier geldt: gewoon goed verzorgen – iedere dag met bijvoorbeeld Peclavus vettende creme of Oil’n More extra formule wanneer je preventief tegen schimmel smeert of wanneer er bijvoorbeeld zwemmerseczeem is ontstaan.

  1. Oppassen met blaren: Feit of Fabel?

Feit. Wanneer je een blaar gelopen hebt is het belangrijk dat je achterhaalt hoe de blaar is ontstaan. Komt het door de nog-niet-ingelopen-schoenen (onzin, want een schoen moet direct goed zitten en uitlopen betekent dat de voet niet lekker in de schoen zit – en in de lengte uitlopen doet een schoen niet). Maar heb je dan helaas een blaar te pakken? Verzorg deze dan goed en leg het drukvrij zodat de blaar niet verder kapot gaat. Uiteindelijk is een blaar een verkapte wond en gaat het vliesje eraf terwijl de blaar nog nieuw is let dan op dat de huid dan niet verder beschadigd raakt. WandelWol antidruk-wol is bedoeld om blaren te voorkomen of deze te verzachten.

  1. Teennagels groeien sneller dan vingernagels: Feit of Fabel?

Fabel! Teennagels groeien tot wel drie keer langzamer dan vingernagels. Teennagels zijn gemiddeld ook twee keer dikker als vingernagels. Nagels van vingers hebben gemiddeld vier tot zes maanden nodig om te groeien van de matrix tot de vrije nagelrand; een teennagel tussen de 12 en 18 maandenEen schimmelnagel groeit nog langzamer omdat de nagel ‘ziek’ is. Teennagels verbeteren zienderogen met Dadi Oil (in combinatie met HFL Solutionspray wanneer sprake is van schimmelnagels).

  1. Je voeten laten je zien of je gezond bent: Feit of Fabel?

Feit! Sommige voetklachten kunnen duiden op een onderliggende aandoening. Het kan zijn dat je diabetes hebt. Dat is soms af te lezen op de manier waarop je loopt Bijvoorbeeld, het plots nemen van grotere passen, of een been dat trekt. Reden daarvoor kan een gevoels- of een zenuwstoornis zijn. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen als bijvoorbeeld diabetes, een infectie of juist een tekort aan vitaminen. Zo is parkinsonisme mogelijk te herkennen aan een onzeker, schuifelend loopje. Belangrijk dus om veranderingen aan je voeten en de manier van lopen serieus te nemen. Dus verzorg deze iedere dag met bijvoorbeeld de Blije Voeten voetenbalsem.

  1. Te veel kou zorgt voor wintertenen: Feit of Fabel?

Feit! Als het buiten koud is, krijgen sommige mensen last van wintertenen. Het geeft een pijnlijk naar gevoel in de voeten, maar het kan geen kwaad en gaat uiteindelijk vanzelf over. Voor mensen die buiten in de kou werken kan het heel hinderlijk zijn. Bij kou krijg je dan jeuk en/of pijn en een gezwollen gevoel aan uw tenen. De huid wordt rood. Als het erger wordt, is de huid paarsblauw en gezwollen. De klachten gaan meestal binnen 1 uur tot 2 weken vanzelf over; ze verergeren als het kouder wordt en verdwijnen als het weer warmer wordt. 

Hoe wintertenen ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zijn er gevoelig voor. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Ook komt het in sommige families vaker voor. Door een lage buitentemperatuur (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de kleine bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Het bloed stroomt dan niet meer goed door. De huid gaat zwellen en ontsteken waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan. Vanwege zijn vaatverwijdende ingrediennten is HFL Fresh Gel is zeer geschikt voor wintertenen.

  10. Nagels verkleuren bij het ontbreken van de basislak

Feit! Ooit weleens je nagellak vergeten eraf te halen en dan plots met een oranje gloed komen te zitten? Dat heeft te maken met de kleurpigmenten die in de gekleurde nagellak zitten en na verloop van tijd worden opgenomen door de poreuze nagelplaat. Daarom is het beter om eerst met een blanke laag te starten voordat je de teennagels kleurt met nagellak of met gellak. Mijn advies is dan ook om Peclavus PODOmed nagelversteviger toe te passen onder de gekleurde lak. Naast het voorkomen van het doorlaten van pigmenten, verzorgt en verbeterd deze nagellak ook de nagelstructuur, worden oneffenheden opgevuld en de nagel elastischer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *