Vele onderwerpen passeren de revue tijdens het behandelen, hot item deze week was het menselijk gedrag; met name het gedrag wat zich ontwikkeld bij de vrouw die in de overgang zit. Veroorzaakt door met name onwenselijk slaapgedrag.
Blijkbaar keek ik die ochtend een beetje bedrukt van me af, want tijdens het behandelen van de paar voeten die voor me lagen, sprak degene plots: “Kan jij er soms zo van balen dat het zweet uitbreekt terwijl daar geen reden toe is. Of dat je ’s morgens wakker wordt en jezelf afgedrukt ziet in het matras vanwege het nachtelijk zweten? Of… nog erger… dat je midden in de nacht plots wakker wordt en dan niet weer verder kunt slapen?”
Ja! Dat zijn een paar vreselijke irritante bijverschijnselen van de overgang. Met name het spontaan wakker worden midden in de nacht – alsof er opeens een knop omgaat – en dan vervolgens niet meer kunnen slapen. Dat het me toch lukt blijkt uit de wekker die afgaat ‘s morgens. Verbaasd dat de dag toch is gekomen…
Dus op een zeker moment moest ik de Zechsal-voorraad van mijn webshop bijstellen en had ik een vraag over het een of ander. Daarop met Zechsal gebeld en kreeg ik een aardige dame aan de telefoon met wie ik in een prettig gesprek kwam.
Als dames onder elkaar kregen we het al gauw over de overgang; de stress, onrust en het slechte slapen. Ik ben zelf lyrisch van alle Zechsal magnesium-producten en dacht de gehele productenlijn te kennen, maar dat bleek dus niet het geval. Want ze vroeg: “Ken je Zechsal bisglycinaat-poeder al?” Nee dus.
Na uitleg van haar kant was ik overtuigd en heb ik het Zechsal bisglycinaat-poeder aangeschaft. Eigenlijk voor mezelf. Na twee weken van gebruik; tweemaal daags – iedere dag 1 theelepel in een vruchtensap, ontdekte ik op een morgen dat ik de hele nacht had doorgeslapen, eigenlijk de nacht ervoor ook. En de nacht daarop ook… dus dit product werkt voor mij! Helemaal blij met dit resultaat (en de rest om mij heen ook).
Maarrrrr… let erop dat je de juiste balans vindt met aanvullende vitamines om de werkzaamheid ervan te kunnen merken. Zorg ervoor dat magnesium als suppletie door je lichaam goed wordt opgenomen. Magnesium werkt nauw samen met andere stofjes zoals calcium en vitamine B6, vitamine D (en eventueel vitamine K2). Zo helpt calcium om spieren samen te trekken en zo helpt magnesium de spieren ontspannen.
Neem (extra) Zechsal bisglycinaat-poeder wanneer je de volgende klachten wilt verminderen/verhelpen:
- bij verminderen van vermoeidheid
- Bij het reduceren van stress
Verder heeft (extra) Zechsal bisglycinaat-poeder een positieve meerwaarde bij:
- het leervermogen
- de normale werking van de spieren
- aan het behoud van sterke botten
- aan het goed functioneren van het zenuwstelsel
Magnesium & vitamine D
Wil je echt magnesium in het voordeel van je lichaam laten werken dan heb je ook vitamine D nodig. En andersom; bij sommige mensen kan het zijn dat er juist extra magnesium nodig is om het vitamine D-gehalte omhoog te krijgen. Mocht je last hebben van een vitamine d tekort die maar niet wil stijgen na suppletie dan is extra magnesium een heel verstandig idee.
Magnesium, calcium, vitamine D3 en vitamine K2 hebben een sterke onderlinge invloed en werken synergetisch met elkaar. Als extra zou je daarom vitamine K2 erbij kunnen slikken. Deze vitamine stuurt calcium uit het bloed naar de juiste plaatsen in het lichaam. Dit advies geldt dus wanneer je calciumtabletten slikt. Ik raad je aan om bij twijfels je begeleidend arts te adviseren. Ga niet experimenteren iets op eigen houtje!
Neem deze magnesium-soorten NIET:
- magnesiumoxide; slecht opneembaar. Vermijd ook glutamaat en aspartaat; dit zijn giftige vormen en hebben een laxerende werking.
Deze kun je beter ook vermijden:
- Carbonaat
- Chloride
- Hydroxide
- Oxide
Deze magnesiumsoorten zijn qua organische verbinding wel goed te verdragen:
- Ascorbaat
- Citraat
- Glycinaat
- Tauraat
- Threonaat
Toch blijft het wel oppassen met de opname van magnesium, bij een overdosis aan magnesium kunnen bijwerkingen ontstaan zoals; dunne ontlasting, diarree en bij een te grote opname zelfs tot hartritmestoornissen. Te veel magnesium is niet direct schadelijk. Het is een relatief veilige stof en ons lichaam is goed in staat om magnesium te verwerken. Het heeft in hoge doseringen ook geen toxiciteit, toch is het mijn advies om je aan de voorschriften te houden zoals op de verpakking vermeldt staat.