Honing is lekker in de thee en bij de yoghurt en nog zoveel meer. En je ziet het veel terug in de medische wereld als ingedrient bij de genezing van allerlei wonden. Bedenk alleen dat niet alle honing daarvoor geschikt is. Er zit verschil tussen de reguliere honing en de medicinale variant. In deze blog leg ik het verschil uit en worden de toepassingen beschreven.
Medicinale honing & gewone honing
Waarin verschilt medicinale honing met gewone honing? De oorsprong is hetzelfde. Bijen halen nectar uit bloemen en verwerken dit tot honing in de kast. Wanneer de kast vol is, haalt de imker de honingraten eruit en worden de raten geslingerd. Via de honingslinger wordt de honing opgevangen, gezeefd en in potjes gestopt. Klaar voor consumptie.
Helaas is niet alle honing is geschikt voor medisch gebruik. Voor medicinale honing is de nectar van de teatree-boom geschikt vanwege zijn hoge geneeskracht. Ook worden met verschillende processen de honing ontdaan van ziektekiemen. Dat onderscheidt de medicinale honing van de consumptie-honing. Dus dat potje honing in je keukenkastje kun je niet gebruiken om wonden mee te verzorgen. Althans, ik zou het niet adviseren. De reden hiervan staat verder in deze blog beschreven.
Wetenschappers ontdekten dat methylglyoxal in medicinale honing een antibacteriële werking heeft. Wonden helen daardoor goed. Hoofdbestandsdeel van medicinale honing is een variëteit aan waterstofperoxide en Nieuw Zeelandse Manuka honing gewonnen van de teatree-boom.
De reden dat medicinale honing kiemvrij moet zijn is omdat bacteriën in wonden zich makkelijk vermenigvuldigen en zo een ontsteking veroorzaken. Terwijl in ons spijsverteringssysteem deze bacteriën niet overleven. Het kiemvrij krijgen van de medicinale honing gebeurt door middel van gamma stralen. Het doodt bacterien terwijl de goede ingrediënten behouden blijven.
Toepassingen
Het gebruik van medicinale wonden is zeer breed. Kleine snijwonden of grotere wonden, acute en chronisch. Ook brandwonden helen sneller – zo ook schaafwonden en ontvellingen. Voet- en vaginale schimmel is ook hiermee goed te behandelen. Het gebruik van medicinale honing op chirurgische wonden werkt ook positief. Raadpleeg daarvoor wel de behandeld arts.
Honing & wondgenezing
Medicinale honing beschermt de aangedane huid tegen bacteriën. Ook houdt dit de wond vochtig en schoon. Het is een wondermiddel dat het genezingsproces versnelt. Wonden die behandeld worden met medicinale honing geuren daarbij ook minder. En bij het verwisselen van verband geeft het minder pijnklachten.
Vanwege de speciale samenstelling van de honing doodt het de bacterien in de wond. Het kan zelfs meer dan 50 soorten bacterien doden. Ook de meest resistente overleven de honingzalf niet. Daardoor raakt de aangedane plek minder snel ontstoken en het dode weefsel breekt af. Deze antibacteriële werking ontstaat door de waterstofperoxide, een hoge osmolariteit en de antioxidanten die in de honing zitten. Bovendien worden de witte bloedcellen gestimuleerd, die een belangrijke rol spelen bij het herstellen van wonden.
Gebruik honing niet op iedere wond. Ook is het belangrijk om te weten in welke fase van het herstellingsproces een wond zich bevindt. Laat dit een arts beoordelen!
Weinig bijwerkingen bij gebruik van medicinale honing
Omdat honing een natuurlijk product is, kent het weinig bijwerkingen. In sommige gevallen is er meer pijn na het opbrengen van honing. Als je voor veel allergisch bent, kan honing ook leiden tot een allergische reactie. In dat geval ontstaan de klassieke symptomen zoals roodheid, zwelling en in ergere gevallen shock.
Soorten honing
Pure medicinale honing wordt door de professional aangebracht en verder behandeld. En honingverbanden behoort tot deze medicsche zorg. Ik ga het in deze blog verder hebben over Mesitran wondzalf en -gel. De zalf en/of gel ontrekt vocht uit de wond daardoor ontstaat een goed wondmilleu. Ook breekt het dood weefsel af. De wond ziet daardoor schoner en droger uit. In het geval van een ingroeiende teennagel zie je dan ook snel verbetetering.
Honing uit de supermarkt is niet geschikt voor wondzorg. deze honing is vaak niet puur en bestaat uit mengels van andere honingen en stoffen. Honing direct van de imker is puurder dan de supermarkthoning omdat deze niet verhit wordt. Supermarkthoning is vaak blootgesteld aan licht en langdurige hitte en zodoende versuikert. De antibacteriele werking is daarmee ook verloren. Raadpleeg een arts voordat je ook maar bedenkt om ‘gewone’ honing op een wond te smeren. Beter is op je boterham of beschuitje.
Mesitran Soft wondgel en Mesitran Ointment wondzalf bevatten medicinale honing. Deze producten zijn ook goed toe te passen bij wondjes aan de voet en bij een ingroeiende teennagel met wildvlees en ontstekingsverschijnselen. Zorg daarbij altijd voor een goede voethygiëne!