Magnesium opname gaat beter via de huid!

Geschreven door: Nanda van Spijker

Zechsal magnesium gaat beter via de huid

Magnesium opname gaat beter via de huid, dan via de darmen in de vorm van een tabletje. Magnesium is een zout; een mineraal dat naast zuurstof en water de derde levensbehoefte is van ons lichaam. Gemiddeld heeft een mens ongeveer 400 milligram magnesium per dag nodig. Idealiter wordt dit gehaald uit voeding: bananen, granen, noten, abrikozen en groene groenten zoals spinazie zijn voorbeelden van voeding met veel magnesium.

Helaas eten we niet altijd voldoende van deze voedingsmiddelen en ontstaat er een tekort aan magnesium in ons lichaam.De behoefte aan magnesium is persoonlijk en afhankelijk van vele factoren. Denk hierbij aan;

  • het lichaamsgewicht,
  • levensstijl,
  • leeftijd
  • en eventuele klachten

Het tekort aan magnesium wordt veelal aangevuld met voedingssupplementen zoals magnesiumtabletten. Deze komen terecht in het maagdarmkanaal, waar veel verloren gaat. Slechts een klein deel (30%) wordt opgenomen en vaak ontstaan daardoor darmklachten en diarree als gevolg. Deze orale supplementen bevatten magnesiumverbindingen, die zijn minder lichaamseigen en worden door de darmen minder goed geaccepteerd.

Via de huidmethode zul je nooit te veel magnesium gebruiken. Wanneer de cellen verzadigd zijn nemen ze simpelweg niets meer op.

TIP: Maak een dagelijkse gewoonte door iedere dag een voetenbad te nemen met Zechsal Magnesiumvlokken. Zo kom je eenvoudig aan je dagelijkse behoefte!

Zechsal Magnesium-producten bevatten magnesiumchloride – een lichaamseigen stof – die snel door de huid wordt opgenomen. Magnesium gaat voor 99% rechtstreeks via de huid zo door naar de bloedbaan waar het tot in de cellen wordt getransporteerd. Ook zeer geschikt voor kinderen; met bijvoorbeeld slaapproblemen.

Nieuw van Zechsal: Magnesium Drops

Om de inname en het gebruik van magnesium te bevorderen heeft Zechsal Magnesium Drops ontworpen. Druppels zijn een stuk makkelijker in te nemen en te doseren dan pillen en worden door de darmen ook goed ontvangen. De druppels bestaan – in tegenstelling tot magnesium pillen – uitsluitend uit magnesiumchloride en water. Alleen het natuurlijke, zuiverste magnesium ter wereld. Dus puur natuur!

Het grote voordeel vaan aanbrenging via de huid is ook om zo acute problemen lokaal te behandelen.

Oorzaak van tekort

De oorzaken van een magnesium tekort zijn uiteenlopend. Belangrijkste en meest voorkomende oorzaken zijn o.a. een slechte voeding, verhoogde stress en het beoefenen van sport. Maar ook het gebruik van medicijnen is een belangrijke oorzaak die vaak onderschat wordt.

Stress

Wanneer je in een stressvolle situatie terecht komt heeft je lichaam meer behoefte aan magnesium. Bij een magnesiumgebrek worden zenuwbanen overprikkeld met als gevolg een onrustig gevoel en nervositeit. Daarbij worden stresshormonen zoals adrenaline en noradrenaline afgescheiden van het lichaam.

Deze hormonen stimuleren het lichaam om meer magnesium in het bloed aan te brengen. Ook sporten brengt een zekere stress met zich. Door deze inspanning is het zeker belangrijk dat de magnesiumbalans zich goed herstelt voor, tijdens én na het sporten.

Medicatie

Het gebruik van sommige geneesmiddelen verhoogt de magnesium behoefte. Extra inname van magnesium is nodig om het magnesiumgehalte in je lichaam op peil te houden.

Voorbeelden van veel gebruikte medicijnen die het magnesiumpeil in het lichaam verlagen zijn o.a:

  • anticonceptiepillen,
  • antibiotica,
  • insuline,
  • cortisonen,
  • bloeddrukverlagende middelen zoals ACE-remmers of
  • laxeer- en plasmiddelen.

Wanneer magnesium inzetten;

Bij spierkrampen:
Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren. Magnesium ontzuurt spiercellen na een intensieve training. Via de huid wordt de magnesium snel en diep in de cellen opgenomen. Na enkele minuten doet het zijn werk en voel je de ontspanning.

Hoofdpijn en migraine:
Sinds kort is bekend dat een magnesiumtekort kan leiden tot migraine. Migraine wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht van stofwisselingen in de hersenen. Magnesium draagt bij aan een goede stofwisseling in de hersenen. Magnesium heeft een ontspannende werking op het hoofd en de nekspieren. Hierdoor kan Permsal verlichting bieden bij veel gevallen van hoofdpijn. Het is aan te raden om dagelijks preventief magnesium te gebruiken om migraine en hoofdpijn te voorkomen.

Slaapstoornissen:
Oorzaken van slaapstoornissen zijn onder andere chronische stress, lawaaierige omgeving en existentiële angsten. Het gehele slaapsysteem is over zijn toeren waardoor men slaapstoringen ervaart. Door magnesium voor het slapen gaan toe te passen kunnen slaapstoornissen worden voorkomen. Magnesium helpt het lichaam ontspannen en ontstressen en heeft een positieve werking op de nachtrust.

Huidaandoeningen:
Mensen met een droge huid hebben veel baat bij het gebruik van magnesium, maar ook bij psoriasis zorgt magnesium er voor dat de huidcelen normaliseren waardoor de symptomen worden verzacht. Ook bij infecties zoals eczeem, acne of andere ontstekingen zorgt magnesium voor rust in de huid. De jeuk wordt verzacht en de huid gehydrateerd.

Zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan magnesium aanzienlijk toe. Dit is nodig voor de groei van de foetus en de verhoogde nieruitscheiding door de hormonale verandering gedurende de zwangerschap. Klachten kunnen worden voorkomen door voldoende magnesium inname, daarom wordt bijna iedere zwangere vrouw aanbevolen om extra magnesium te nemen.

Reumatische klachten:
Reumatische aandoeningen zoals artrose, artritis en osteoporose kunnen gevolgen zijn van een langdurig magnesiumtekort. 60% van het magnesium in een lichaam is opgeslagen in de botten en tanden. Op het moment dat het lichaam niet voldoende magnesium uit voedsel kan halen of niet kan opnemen via de darmen, zal het worden onttrokken uit onze botten, tanden en cellen om het verdelen naar de twee belangrijkste delen van het lichaam: het hart en de hersenen. Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen.

Restless legs syndroom:
De precieze oorzaak van het restless-legs-syndroom is onbekend, maar het kan wel met behulp van magnesium worden verminderd. De ontspannende werking zorgt voor rust in de spieren.

Stemmingswisselingen en depressie:
Magnesium spoort het gelukshormoon serotonine aan waardoor de klachten op een makkelijke manier kunnen worden bestreden.

Verhoogde Cholestrol:
Magnesium verlaagt de slechte cholesterolspiegel. Een arts kan middelen voorschijven zoals lovastatine of pravastatine om de cholesterol te verlagen, maar het nadeel is dat deze middelen zorgen voor verschillende bijwerkingen. Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.

Diabetes:
Diabetes is een stofwisselingsziekte die een direct verband heeft met magnesiumtekort. Magnesium stuurt de gehele stofwisseling aan. Door voldoende magnesium toevoer kunnen niet alleen de gevolgen van diabetes worden verzacht en de bloedsuikerspiegel verbeterd, ook wordt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen aanzienlijk verminderd in combinatie met een aangepast dieet en beweging.

Osteoporose:
Botontkalking komt vooral op latere leeftijd voor. Het geeft op zichzelf geen klachten, maar het risico om botten te breken is hoger. Lichaamsbeweging is belangrijk om het beenderstelsel stabiel en stevig te houden. Ook calcium en vitamine D zijn belangrijk voor de bot sterkte. Calcium heeft magnesium nodig voor het opnemen in de botten. Calcium wordt over het algemeen voldoende ingenomen gezien het in dagelijkse ingrediënten zit. Het is aan te raden om extra magnesium te nemen zodat calcium in de botten wordt opgenomen.

Bij kinderen:
Voor kinderen is magnesium erg belangrijk. Ze zijn volop in de groei en magnesium helpt bij de ontwikkeling van de botten, tanden en spieren. Magnesiumgebrek kan klachten geven als infectiegevoeligheid, koorts, concentratie en slaapstoornissen, buikpijn en hoofdpijn. Ook tandbederf kan wijzen op een gebrek aan magnesium bij kinderen.

Het Zechsal-assortiment is zeer breed en heeft ook een scala aan huidverzorgende producten zoals deodorant, haar- en  lichaamsshampoo en nog veel meer. Kijk voor meer in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *