Blauwe teennagels zijn een veelvoorkomend probleem onder sporters en wandelaars. Het is een aandoening waarbij de teennagels blauw of paars verkleuren en soms ook pijnlijk kunnen zijn. Maar hoe ontstaan deze blauwe teennagels eigenlijk en wat kun je eraan doen?

De oorzaak van blauwe teennagels

Blauwe teennagels ontstaan doordat er bloed onder de nagel wordt opgehoopt. Dit kan gebeuren als gevolg van langdurig druk of wrijving op de nagel, bijvoorbeeld bij het dragen van te krappe schoenen of tijdens het sporten of wandelen. Contactsporten zoals voetbal of hockey veroorzaken ook vaak blauwe teennagels. Het kan ook gebeuren als gevolg van een trauma, zoals het laten vallen van een zwaar voorwerp op de teen.

Vooral sporters en wandelaars zijn gevoelig voor blauwe teennagels omdat zij vaak langdurig en intensief belasten tijdens het sporten of wandelen. Dit kan leiden tot herhaalde druk of wrijving op de nagels, waardoor er bloed onder de nagel wordt opgehoopt.

Preventie van blauwe teennagels

Om blauwe teennagels te voorkomen, is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen en deze regelmatig te vervangen. Het is ook belangrijk om de voeten goed te verzorgen, bijvoorbeeld door de nagels kort te houden en de voeten droog en schoon te houden.

Daarnaast is het belangrijk om tijdens het sporten of wandelen regelmatig rust te nemen om de voeten te ontlasten. Wat ook niet geheel onbelangrijk te weten is, is dat na een kilometer of tien de voeten gaan opzetten door de verhoogde doorbloeding. Dat scheelt algauw een maat in je schoenen.

Let op: In deze Blije VoetenWinkelBlog gaat het over teennagels die blauw worden door een bloeduitstorting middels druk en wrijving. Het gaat niet over nagels die blauw worden door zuurstoftekort, hartproblemen, gebruik van bloedverdunners, kou, corona, diabetes of andere oorzaken. Bij twijfel, raadpleeg een arts.

Behandeling van blauwe teennagels

Als er eenmaal bloed onder de nagel is opgehoopt, kan dit pijnlijk zijn en kan de nagel uiteindelijk afvallen. In sommige gevallen kan de arts het bloed onder de nagel verwijderen om de druk te verminderen en de pijn te verlichten. In andere gevallen zal de nagel vanzelf genezen en er uiteindelijk afvallen. In beide gevallen zal er uiteindelijk een nieuwe nagel groeien.

Conclusie

Blauwe teennagels zijn een veelvoorkomend probleem bij sporters en wandelaars. Ze ontstaan door herhaalde druk of wrijving op de nagels en kunnen pijnlijk zijn. Om blauwe teennagels te voorkomen, is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen en de voeten goed te verzorgen. Als er toch blauwe teennagels ontstaan, is het belangrijk om de voeten goed te laten rusten en zo nodig medische hulp te zoeken. Met de juiste zorg kunnen blauwe teennagels goed worden behandeld en voorkomen in de toekomst.

Wat kan helpen om blauwe teennagels te beperken of te voorkomen: antidruk-wol. Bijvoorbeeld WandelWol antidruk-wol of MediLana antidruk-wol.

WandelWol antidruk-wol versus MediLana Antidruk-wol

Koop hier je WandelWol antidruk-wol >>
Koop hier je Medilana antidruk-wol >>