Hoe behandel ik een schimmelnagel correct? Deze vraag krijg ik vaak in mijn pedicurepraktijk. En meestal komt men met dit probleem wanneer alles al uit de kast is getrokken of dure behandelingen zijn aangegaan zonder effect. Degene in de stoel baalt van zijn teennagel(s) en wil er graag vanaf. In deze blog houd ik me tot dusverre alleen tot de teennagels die door de pasvorm of ongelukje zo een schimmelnagel krijgen.

Waar ik de behandeling mee begin is een triage afnemen en vaak komt dan naar voren dat men aangenomen heeft dat het een schimmelnagel betreft.  Omdat daar zoveel reclame voor gemaakt wordt op de tv, social media en in tijdschriften. De werkelijkheid ligt toch iets genuanceerder.

 

Hoe kom ik aan een schimmelnagel?

Een schimmelnagel heeft vaak zijn oorsprong door de slechte pasvorm van de (werk)schoen of dat er iets met de teennagel is gebeurd. Gestoten, er is iets opgevallen of een ander letsel. Daardoor is de nagel van even van het nagelbed geweest of door de slechte pasvorm aan het loslaten waardoor ruimte tussen de nagelplaat en het nagelbed ontstaat. Dit gebeurt meestal geleidelijk. Schimmels en bacteriën horen bij ons lijf. En zolang er balans is tussen de pH-waarde van de huid en de micro-organismen is er niets aan de hand.

Maar door het veelvuldig douchen (de huid heeft een aantal uren nodig om te herstellen van het warme water) en het gebruik van waslotions raakt de verdedigingslinie van de huid verzwakt – de PH-waarde van de huid is normaliter rond de 4,5 à 5,5. Shampoos zitten rond de 10 PH en verlagen de zuurgraad – en zo krijgen schimmels en bacteriën de overhand, vooral wanneer de huid beschadigd is zoals onder de nagelplaat door een trauma. En ben je ontvankelijk voor schimmels en zit dit in de familielijn (kijk daarom eens goed rond bij je familie)…helaas pindakaas… dan ben je aan de beurt.

 

En wat gebeurt er dan?

Het hoekje van de teennagel is een mooie verstopplek voor de schimmel en andere micro-organismen. Op het schimmelmenu staan huidschilfers, warmte en vocht (transpiratie) en donkere ruimte (de schoen waar we ‘s morgens instappen en pas ’s avonds weer uitgaan). En zo ontdek je op zekere dag een verkleuring, wat in een rap tempo als een geelgekleurd lijntje naar de basis van de nagel groeit. En in het ergste geval ontploft tot een aangedane bruin/geel verkleurde nagelplaat met brosse nagel tot gevolg.

“Een schimmelnagel is niet per definitie besmettelijk, wel wanneer je er ontvankelijk voor bent. Anders was het een pandemie!”

Let ook op de teenstand. Drukt de tweede teen tegen of op de eerste teen in de schoen (vaak is de schoen te smal) dan zal dit ook effect hebben op de nagelplaat van meestal de grote teen. Door de druk hierop zal de nagelplaat ook losraken mettertijd en de rest is bekend. Vaak is bij schimmel ook een bacterie betrokken, dat ruik je (penetrant) wanneer de nagelplaat weggefreest wordt door de professional. Kleurt een nagel groen, dan is de pseudomonas-bacterie bij betrokken. Valt ook goed te behandelen, maar vraagt om meer hygiëne!

 

Mijn schoenen passen perfect! Echt niet…

Wanneer de pasvorm van de schoen de oorzaak is- en geloof me, er zijn maar weinig voeten die in een schoen passen waarvan de voetvorm niet gewijzigd wordt door de schoen. Of let op bij andere factoren zoals bij het hardlopen of het wandelen. Je voeten zetten op na tien kilometer en altijd aan dezelfde kant van de weg lopen is ook niet gunstig. En wat doe je aan verzorging van je voeten…

Wanneer blijkt dat de pasvorm niet het probleem is (smartphone in de schoen met flits en daar is geen enkele afdruk van een teen te zien) vraag jezelf dan af; hoeveel zorg bied ik mijn voeten? Is dat net zoveel als het gebit of je haar? Hoeveel potjes staan er in je badkamer ter verzorging en hoeveel daarvan is speciaal voor je voeten? Ik denk nul. Of een paar wanneer je bodylotion meetelt. En die tellen niet mee. Want dat is bedoeld voor een ander type lichaamshuid. De voethuid heeft behoefte aan bescherming en preventie. En alleen water, dus geen zeep.

Top 6 teennagel producten tegen kalknagels of ter preventie:

  1. HFL Solutionspray (2 maal daags icm Dadi oil)
  2. Oil’n More Extra Formule 2-in-1 (superhandig: bestrijdt en verzorgt)
  3. Arkada 8 Oils (icm Arkada serum TC 16)
  4. Peclavus PODOmed AntiBAC tinctuur zilver 20ml;
  5. Peclavus PODOmed AntiMYX Spray 50ml;
  6. Nail Cure Drops – op basis van plantenextracten

HFL Solutionspray (2 maal daags icm Dadi oil) Oil’n More Extra Formule 2-in-1 (superhandig: bestrijdt en verzorgt) Arkada 8 Oils (icm Arkada serum TC 16) Peclavus PODOmed AntiBAC tinctuur zilver 20ml; Peclavus PODOmed AntiMYX Spray 50ml; Nail Cure Drops – op basis van plantenextracten

Top 6 voetverzorging producten ter verzorging of preventie:

  1. Peclavus PODOmed salie voetdeo (ter preventie)
  2. Peclavus PODOmed AntiMyx (aanpak en onderhoud)
  3. Demycomed voetschimmelspray (aanpak en onderhoud)
  4. Arkada herstellende zalf (aanpak en kloven)
  5. Shoefresh schoenspray (aanpak vanuit de schoen)
  6. Derma Dry Powder (transpirerende huid bron voor de voetschimmel: aanpak)

Peclavus PODOmed salie voetdeo (ter preventie) Peclavus PODOmed AntiMyx (aanpak en onderhoud) Demycomed voetschimmelspray (aanpak en onderhoud) Arkada herstellende zalf (aanpak en kloven) Shoefresh schoenspray (aanpak vanuit de schoen) Derma Dry Powder (transpirerende huid bron voor de voetschimmel: aanpak)

Maar hoe behandel je de aangedane teennagel?

Allereerst bezoek een professional die checkt of het wel een schimmelnagel betreft. Want pas dan kun je echt doelgericht aan de gang. Na bevestiging zal de professional het deel van de aangedane nagelplaat pijnvrij verwijderen zodat de nagel en de nagelomgeving goed kan worden schoongemaakt en ontsmet. Ook is aan te raden te starten met Method A. Een opschoontechniek die ervoor zal zorgen dat je teennagel nog sneller herstelt. Dit herhaal je wekelijks.

Pak dus de voeten aan maar ook je schoenen! Ga je alleen je voeten behandelen dan is het water naar de zee dragen. Want je schoenen zullen je voeten weer besmetten.

En als laatste… maar waarschijnlijk wel het meest belangrijkste.. houd vol, zet door, stop niet! Wanneer je stopt zal het probleem weer de kop opsteken en is al je moeite voor niets geweest. Zonde toch?

Tot slot op een rijtje:

  • bezoek een goede pedicure met verstand van schimmelnagels
  • vind de oorzaak van ontstaan (pasvorm schoen/trauma etc)
  • dagelijkse hygiëne, schone sokken en droge schoenen en let op de pasvorm
  • dagelijks goede voetcrème
  • tweemaal daags juiste teennagelproducten
  • pas de opschoontechniek Method A tweemaal per week toe

Wanneer een product na zorgvuldig en dagelijks gebruik geen of weinig resultaat biedt na 6 tot 8 weken, dan is het raadzaam om over te stappen op een ander product. Het kan zijn dat dit product niet bij je past.Het is sowieso verstandig om met regelmaat te wisselen van product.

Volgende blog gaat dieper in op de schimmelnagel, want helaas is de realiteit dat deze nooit op zichzelf staat, maar ook een onderliggende aandoening(en) zijn hier debet aan.

Tekst geschreven op basis van ervaringen uit de pedicurepraktijk Vechtdal VoetenZorg